Program Ertelenmiştir (Sunum/Söyleşi: Kemal Cengizkan "S'yomka")

ÖNEMLİ! PROGRAM DEĞİŞİKLİĞİ:

«S'yomka/Pyanj Kıyısından Fotoğraflar» Etkinliğimiz ERTELENMİŞTİR.


Etkinlik Tarihi: PROGRAM KESİNLEŞTİĞİNDE DUYURULACAKTIR.

Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi

Gürsel Aksel Bulvarı 43/B-C Güzelyalı-Konak/İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com
Ulaşım ve iletişim bilgisi için lütfen tıklayınız.


Kemal Cengizkan proje için şunları söylüyor:

“Bir yol inşaatından yola çıkarak, muhteşem Pamir dağlarının uzantısı olan sarp ve vahşi bir doğaya sahip bu bölgedeki günlük yaşamı belgeledim.


Amu Derya’nın kollarından olan Pyanj nehri, bazı yerlerde genişleyip durularak akıyor, Tacikistan’ın Afganistan ile sınırını çiziyordu.


Çıplak tepeler arasındaki düzlük alanlarda, kimileri yeşillikler içinde küçük köyler vardı. Sovyetler Birliği döneminin yatırımlarıyla elektrik ve su sağlanmış, eğitim hizmetleri getirilmişti. Yıkıcı iç savaşın izlerine tek tük rastlanan bölgede insanlar hoşgörülü, sevecen ve misafirperverdi.


Her yerde olduğu gibi çocuklar fotoğrafçıya ilgi gösteriyordu; ben fotoğraf çekerken onlar ‘siyomkaaa!’, ‘siyomkaaa!’ diye sesleniyordu. Ne anlama geldiğini sonradan öğrendim; Rusça kökenli bu kelimenin başka dillerde de ses uyumlu karşılıkları vardı ve ‘fotoğraf çekmek’ ve ‘ateş etmek’ anlamına geliyordu. Çocukların kulağımda kalan bu seslenişleri projenin de adı oldu.”

Galata Fotoğrafhanesi tarafından yayınlanan 112 sayfalık albümde 53 siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor. Sert kapak ciltli olan kitap 170 gr kuşe kağıda duoton tekniği ile basıldı.
Kemal Cengizkan
1950 Ankara doğumlu. İnşaat mühendisi.

İlk kişisel sergisi “İngiltere’den İnsan Görüntüleri”ni Mart 1978'de Ankara’da açtı. 1977-85 yılları arasında Ankara Fotograf Sanatçıları Derneği (AFSAD)'ın yönetiminde bulundu. Dernek yayını olan FOTOGRAF dergisi'nin hazırlanmasında, derneğin sergi ve gösterilerinde yer aldı. Fotograf alanındaki hizmetleri nedeniyle FIAP tarafından ESFIAP unvanı verildi (1985). Almanya’da kurulu bulunan Kooperative für Fotografie (KfF) grubuna katıldı (1999), sergilerinde yer aldı.

Kemal Cengizkan Fotograf Vakfı'nın kurucularından olup ilk başkanıdır (2004).

İçkalpakçı Çıkmazı / Bir Sokağın Monografisi (Dora Günel ile birlikte, 2002) ve S’YOMKA / Pyanj Kıyısından Fotoğraflar (2014) isimli yayınlanmış iki fotoğraf albümü bulunmaktadır.

Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Bulvarı 43/B-C Güzelyalı-Konak/İZMİR
0232.2471247
Ulaşım ve iletişim bilgisi için lütfen tıklayınız.