Söyleşi: 21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu? [11] / “İzmir Manzarası”

[Etkinlik ücretsizdir.]
Tarih: 17 Şubat 2014, Pazartesi, Saat:19:30
Söyleşi Konuğu: Doç.Dr. Güven İncirlioğlu
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com

İZMİR MANZARASI
“İzmir kenti 20. Yüzyıl'ın  başlarında travmatik bir yangın ve bir "nüfus temizliği" yaşadı, günümüze kadar önemli mekansal değişimlere sahne oldu. Kent her ne kadar dünyanın diğer büyük metropolleri kadar fotoğraflanmamış olsa da, bu geçmiş içinde bazı dönüm noktaları belgelendi, arşivlendi. İzmir'i bir Akdeniz kenti yapan özellikler ne idi? Bugün kentin karakterini diğer hangi şehirlere bakarak anlayabiliriz? Günümüzde fotoğraflara girebilecek hangi kentsel mekanlar mevcut? Sokaklarının karakteri ne? Kamusal alanları neye benziyor? Bir 'kent fotoğrafları arşivi' eşliğinde bu ve benzeri sorulara cevap arayıp, 21. Yüzyıl'da İzmir imgesinin neye benzediğini beraberce düşünebiliriz...”


Doç.Dr. GÜVEN İNCİRLİOĞLU
Mimarlık (lisans), Fotoğraf (Y. Lisans) ve Sanat Teorisi (doktora) okudu. 1980'lerden itibaren fotoğraf ve fotografik yöntemler kullanarak New York, Ankara, İstanbul, Saraybosna ve Sofya’da kişisel ve grup sergileri gerçekleştirdi. 1990 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve diğer okullarda öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde dersler vermekte. 2000-2012 yılları arasında Hakan Topal ve diğer katılımcılar ile beraber xurban-collective sanat girişimini yürüttü ve 49'uncu Venedik Bienali (2001), 8'inci İstanbul Bienali (2003), ZKM Karlsruhe (2004), PS1/MoMA, Apexart, ExitArt (New York 2005), Kunst-Werke (Berlin 2008), TBA21 (Viyana, 2010), Pratt-Manhattan Gallery (2010), Atina Çağdaş Sanatlar Müzesi (2011) ve Gwangju Bienali (2012) gibi uluslararası sergiler ve sanat mekanlarında projeler sergiledi.
Daha fazla bilgi için: www.xurban.net

21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu?
"21. yüzyılda imgeye ne oldu?" diye sorarken, özellikle 20. yüzyıl ortalarından başlayarak artan bir ivmeyle çoğalan/çeşitlenen imge üretiminin ve kullanımının yansımalarının bugün (ve belki de yarın) itibariyle ne olduğunu saptamaya çalışıyoruz.

Değerli konuklarımızın farklı noktalardan oluşturageldikleri perspektif ile gerçekleştirdiğimiz zincir etkinliklerle; imgelerin sarmaladığı toplumsal ortamları, böylesi bir zeminde bireylerin varoluşlarını etkileyen durumları anlamak ve bir yandan da birer imge üreticisi/kullanıcısı konumumuzla dünya ve toplum ölçeğinde sorumluluğumuzu sınamak isteğimizdir.