"Damlacık" Fotoğraf Sergisi/Nilgün Yoldaş Atila

 
"DAMLACIK" Fotoğraf Sergisi
Nilgün Yoldaş Atila
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi Galerisi


Açılış: 15 Şubat 2019, Cuma; Saat 18.00-21.00
(Sergi 20 Nisan 2019'a dek, Pazar-Pazartesi dışında her gün 12.30-19.00 arası izlenime açık olacaktır.)
Çizgelikedi® Görsel Kültür Merkezi
0232.2471247, 0554.4157242
cizgelikedi@cizgelikedi.com
Gürsel Aksel Bulvarı No:43/B-C Güzelyalı-Konak•İZMİR•TR

"DAMLACIK"
Sırtınızı denize dönerek Konak Meydanı'ndan İzmir'in tepelerine doğru şöyle bir baktığınızda bu semti görmemiş olmanıza imkan yok. Adını duymamış olabilirsiniz, olsa olsa... İzmir'e yüzyıllardır gelen bir çok gezginin bahsettiği gibi, günümüze ulaşamayan Azize Veneranda'ya adanmış bir kilise ve onun adıyla anılan bir kutsal suyun yanısıra, çağıldayan çok çeşitli dereler ve pınarların yolu olan bu yamaç; aynı zamanda Osmanlı döneminde yapılmış camileri, mescitleri, konakları ve yerlerinde şimdi bambaşka yaşam alanları oluşmuş müslüman, ingiliz, rum, ortodoks, hollanda, ermeni, fransız, yahudi mezarlıklarını barındırıyordu.

Antik dönemlerden başlayıp, Osmanlı'dan ve Cumhuriyet döneminden önemli izler biriktirerek 2000'li yıllara kadar kendine özgü nitelikleriyle gelebilen Damlacık; şehri, gökyüzünü ve körfezi görüp imbatı soluyan pencereleri, balkonları, teraslarıyla yaşanılası ve aynı zamanda, 2. ve 3. derecelerde kentsel-tarihi-arkeolojik-doğal SİT alanlarına ve korunması gereken taşınmaz kültür varlıklarına sahip değerli bir mahalleydi.

Yazık ki; 2011'de, ne nazım imar planlarında, ne ulaşım ana planında yer almadığı halde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından ruhsatsız ve izinsiz olarak yapımına başlanan, halkın Konak Tünelleri olarak da andığı, başlangıcı tam da "Damlacık"ı n altına denk gelen, "Konak-Yeşildere Bağlantı Yolu", meslek odalarının hukuk mücadelesine ve semt sakinlerinin çabalarına karşın durdurulamadı ve kentsel dönüşüm alanı ilan edilmeksizin, Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararıyla, bu kendine özgü tarihi mahalle İzmir’in manzarasından silinme aşamasına geldi.

Bu süreci fotoğraf diliyle anlatmak amacıyla, "Çizgelikedi Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı"(*) kapsamında, 22 aya yayılan bir çalışma gerçekleştiren Nilgün Yoldaş Atila'nın, "Damlacık" sergisini; "Damlacık'tan Bakış", "Damlacık'a Bakış", "Damlacık İçinden" ve "Bir Damlacık Sakini" bölümleriyle izlenime sunuyoruz.

NİLGÜN YOLDAŞ ATİLA

1968 yılında Adana'da doğdu. Çocukluğu Anadolu kentlerinde, tüm öğrencilik hayatı ise İzmir'e üniversite öğrenimi için gelinceye kadar Antakya'da geçti. İzmir'de okurken bir Zenith makinayla fotoğrafa adım attı ve "kahramanlarım" dediği Lewis Hine, Dorothea Lange, Diane Arbus, Alex Webb gibi fotoğrafçıların çalışmalarından etkilendi. Sonrasında uzunca bir dönem ara verdiği fotoğraf üretimine, 2015'te belgesel fotoğraf atölyelerine ve grup sergilerine katılmaya başlayarak geri döndü.

2017-2018 yıllarında “Çizgelikedi • Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı”na katılarak ürettiği "Damlacık" fotoğrafları, Nilgün Yoldaş Atila'nın ilk kişisel fotoğraf sergisinin de kaynağını oluşturuyor. Göç, göçmenlik, kentsel dönüşüm, kentsel mekânlar, ilgisini yönelttiği ve çalışmayı sürdürdüğü konular arasında yer alıyor ve kendi ifadesiyle; "...hikayelerini ararken, kahramanları ışığı olmaya devam ediyor..."
___________________________________________________________
 
Çizgelikedi • Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı”, fotoğraf üretiminin temel bilgilerine sahip olan, ancak kendine özgü bir anlatım dili oluşturmak isteyen katılımcılara yönelik olarak, kişiye özel biçimde uyguladığımız uzun soluklu bir çalışmadır. Katılımcının görsel alandaki eğilimlerini, fotoğraftaki ilgi alanlarını ve önceden yaptığı fotoğraf çalışmalarını da değerlendirerek yaptığımız öngörüşmeler sonrasında beliren konu ve/veya kavramları seçtikten sonra, bu seçim yönünde yoğunlaşıyoruz. Önce düşünsel zeminde, sonra da fotoğrafların üretilmeye başlamasıyla süren bu seyirde; ortaya çıkan fotoğrafların konu/kavram ilişkisini değerlendirdikten sonra; sergi, sunum, albüm vb. ortamlara ait yapıt yeterli sayısına karar veriyoruz ve andığımız ortamlara dair paylaşım zeminini oluşturuyoruz.
___________________________________________________________
"DAMLACIK" Fotoğraf Sergisi
Nilgün Yoldaş Atila

Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi Galerisi

Açılış: 15 Şubat 2019, Cuma; Saat 18.00-21.00
(Sergi 20 Nisan 2019'a dek, Pazar-Pazartesi dışında her gün 12.30-19.00 arası izlenime açık olacaktır.)
Çizgelikedi® Görsel Kültür Merkezi

 0232.2471247, 0554.4157242

 cizgelikedi(a)cizgelikedi.com

 Gürsel Aksel Bulvarı No:43/B-C Güzelyalı-Konak•İZMİR•TR