Söyleşi: 21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu? [10] / “Yerelden Globale Erişen İmgeler”

Tarih: 20 Ocak 2014, Pazartesi, Saat:19:30
Söyleşi Konuğu: Yrd.Doç.Dr. Mehmet Kahyaoğlu
Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Gürsel Aksel Blv. 43/C Güzelyalı-İZMİR
0232.2471247 www.cizgelikedi.com



















Yerelden Globale Erişen İmgeler
"Dünya her zaman küçüktü aslında. Bu görece küçük coğrafyada imgeler, siyasi sınırları tanımaksızın yollarına devam etmişler, farklı coğrafyalarda aynı ya da farklı kültürlerde ve inanç sistemlerinde yansımalarını bulmuşlardır. Ama günümüzde teknolojinin getirdiği olanaklar, sanal ortamda saniyeler içinde dünyanın en ücra köşelerine kadar yayılmakta ve bir bölge için özel anlam içeren herhangi bir imge, bir anda dünyaya mal olabilmektedir. Dünya üzerinde yaşayan insanların giderek artan bir sayıda teknolojiye ulaşabilen bölümü, globalleşmiş imgelerle kendilerini ifade edebilmektedir."



Özgeçmiş: 
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KAHYAOĞLU 
Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü
Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı Başkanı

1986 yılında D.E.Ü. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Sektörde çalışması sırasında T.C. Kültür Bakanlığı’ndan Profesyonel Turist Rehberliği hakkını aldı. Daha sonra eğitimine geri dönerek 1997 yılında E.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde Bizans Ana Bilim Dalı’nda lisans derecesini, yine E.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Bizans Ana Bilim Dalı’ndan Yüksek Lisans (2002) ve Doktora (2010) derecelerini aldı. Brüksel/Viyana merkezli kuruluş Museum With No Frontiers (MWNF) eşgüdümünde gerçekleştirilen çeşitli AB projelerinde görev aldı. 2000-2001’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Sanat’ın yöneticiliğini yaptı.  2001-2005 ve 2007-2010 yılları arasında D.E.Ü. G.S.F’de öğretim görevlisi olarak çalıştı.  2005-2007 arasında MWNF’nin Discover Islamic Art projesinin başkan yardımcısı olarak Brüksel’de bulundu. 2008-2010 arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Sanat Danışmanı idi. 2010 Eylül’ünden bu yana Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde çalışmaktadır ve aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı başkanlığını yürütmektedir. 





21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu?
"21. yüzyılda imgeye ne oldu?" diye sorarken, özellikle 20. yüzyıl ortalarından başlayarak artan bir ivmeyle çoğalan/çeşitlenen imge üretiminin ve kullanımının yansımalarının bugün (ve belki de yarın) itibariyle ne olduğunu saptamaya çalışıyoruz.

Değerli konuklarımızın farklı noktalardan oluşturageldikleri perspektif ile gerçekleştirdiğimiz zincir etkinliklerle; imgelerin sarmaladığı toplumsal ortamları, böylesi bir zeminde bireylerin varoluşlarını etkileyen durumları anlamak ve bir yandan da birer imge üreticisi/kullanıcısı konumumuzla dünya ve toplum ölçeğinde sorumluluğumuzu sınamak isteğimizdir.