"Kentin Merkezine Seyahat" Fotoğraf Sergisi Açıldı

Ayşen Ertango Özkaya’nın Çizgelikedi® Görsel Kültür Merkezi’nin “Fotoğrafta Kişisel Dil Geliştirme Programı”(*) çerçevesinde ortaya çıkardığı 3 yıllık çalışmasının ürünü “Kentin Merkezine Seyahat” adlı ilk kişisel fotoğraf sergisi, 1 Ekim 2019 Salı akşamı Çizgelikedi Sanat Galerisi’nde çok yoğun bir izleyici ilgisi ile açıldı.

Günlük zamanının çoğunu İzmir'in merkezi Konak'ta, Konak'ın da neredeyse merkezinde yer alan işyerinde geçiren Ayşen Ertango Özkaya; penceresinin çerçevesi ile, fotoğraf makinasının çerçevesini çakıştırabilme avantajını, hayata dair düşünsel süreçlerini her daim dinamik tutan meraklı, sevecen bakışıyla birleştirerek, içinde yaşadığı kentin insanlarının hikayelerini kendince yoğurduğu fotoğraflarıyla izleyicilere sunuyor.

Özkaya’nın 3 yıl boyunca aynı pencereden kentin aynı köşesini sabırla kaydeden fotoğraflarına baktığımızda, yalnızca gözleyen/gözetleyen değil, çerçeveye dahil olmuş fotoğrafçıyı da hissedebiliyoruz:
"...onlar bilmeyecekler her gün geçmekte oldukları meydanı katedip yaşamlarına devam ederken benim birer kahramanıma dönüştüklerini ve aslında onlarla birlikte zamanı onlara bakarak ve bırakarak yaşadığımı..."

Aynı zamanda bir hayatla bağ kurma hikayesi olan “Kentin Merkezine Seyahat”, Ayşen Ertango Özkaya’nın ilk kişisel fotoğraf sergisi. Büyük bir kente ve insanlarına ait varoluşsal ipuçlarını bize aktarıyor…

Sergideki fotoğraflar Sesli Betimleme Derneği tarafından görme engellilerin erişimi için sesli olarak da betimlendi. Sesli Betimleme Koordinatörü Emine Kolivar tarafından betimlenip seslendirilen metinler hem www.cizgelikedi.com adresinden hem de galerideki mp3 çalarlardan dinlenebiliyor. Aynı zamanda, fotoğrafların betimlemelerini, Yusuf Ak tarafından gönüllü olarak Braille alfabesiyle tek nüsha olarak hazırlanan bir katalogdan sergi mekanında okumak da mümkün.

24 fotoğraftan oluşan sergi, 30 Kasım’a kadar, pazar-pazartesi dışında her gün saat 12.30-19.00 arası Çizgelikedi Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.


Fotoğrafta, dışarıdan sergi mekanına bakan bir kadraj var. Camdan içerisi yatay jaluzi çizgileri arasından görülüyor. Kalabalık arasında vitrin camına en yakın duran sarışın gözlüklü bir kadın izleyiciyi profilden görüyoruz. Açılış için gönderilmiş çiçekler ve sergi mekanına dair ayrıntılar da bulanık olarak seçiliyor.
Fotoğraf©Şahin Koçan    

"Kentin Merkezine Seyahat"
Ayşen Ertango Özkaya
Fotoğraf Sergisi
Çizgelikedi Sanat Galerisi

Sergi Süresi: 2 Ekim-30 Kasım 2019
(Pz.& Pzt. dışında her gün, 12.30-19.00 arası)
Giriş ücretsizdir.


Sergide, görmeyenler için sesli betimleme desteği sunulmaktadır.
Çizgelikedi®Görsel Kültür Merkezi

Serginin mp3 formatındaki sesli betimleme dosyalarını indirmek için tıklayabilirsiniz.


Fotoğrafta, serginin açılışı için galeride bulnan konuklar soldan sağa doğru bir perspektif oluşturarak sıralanmışlar, herkes ellerini alkışlamak üzere göğüs hizasında kaldırmış veya alkışlıyor.  Ayşen Ertango Özkaya'nın yüzü bu insan topluluğuna dönük, bir konuşmayı az önce bitirmiş gibi görünüyor. bir de ters yöne bakan küçük bir oğlan çocuğu var, görüntüye girmeyen annesine doğru ısrarla bir şey ister gibi sol elini uzatmış.
Fotoğraf©Yankı Eyigünlü

Fotoğrafta Kentin Merkezine Seyahat fotoğraf sergisinin katalogunu Braille ile hazırlayıp açılışa getiren arkadaşımız Yusuf Ak, çizgelikedi'den Arzu Filiz Güngör ve serginin fotoğrafçısı Ayşen Ertango Özkaya birlikte gülüyorlar. Ellerinde büyük ve kalın bir katalog tutuyorlar.
Fotoğraf©Yankı Eyigünlü